Certifiering

Nya riktlinjer från Svenska Simförbundet
Svenska Simförbundets certifiering i nuvarande form läggs ner och ersätts av tydliga riktlinjer i enlighet med den nya Simlinjen. Dessa kommer att kommuniceras ut via en broschyr, SSF:s hemsida och möten.

Bakgrund
SSF:s föreningar har kunnat certifiera sin breddverksamhet/ simskoleverksamhet i överensstämmelse med Simlinjen under snart tre år. Att vara en certifierad förening har inneburit en del fördelar samtidigt som föreningen har varit tvungen att uppfylla vissa krav. Tyvärr har färre föreningar än beräknat valt att certifiera sig. I slutet av 2013 var 20 stycken föreningar certifierade.

Då den nya utbildningsstrukturen och den nya Simlinjen togs fram, påverkades kraven för certifieringen. SSF:s föreningar hade en del funderingar kring dessa förändringar. Med de åsikter som framkommit och det lilla antalet certifierade föreningar som grund, fattades ett beslut om att en projektgrupp skulle tillsättas för att utreda certifieringens framtid.

Två olika undersökningar har genomförts. En större undersökning skickades ut till alla SSF:s föreningar som bedriver breddverksamhet/ simskola. Syftet var att undersöka varför föreningar har valt att vara certifierade eller varför de inte är certifierade. Även en mindre undersökning riktad till de föreningar som var certifierade under 2013 skickades ut. Syftet med denna undersökning var att ta reda på vad dessa föreningar tyckte om certifieringen samt hur de såg på de nya krav som ställts för att kunna fortsätta att vara certifierade.

Resultat
Resultaten från de båda undersökningarna visade att majoriteten av SSF:s föreningar har en ambition att vilja arbeta efter Simlinjen, många ser dock ett stort värde i att göra Simlinjen till sin egen och kunna anpassa den till den egna verksamheten. Många föreningar upplevde certifieringskraven som för högt ställda och att certifieringen inte ger tillräckligt mycket tillbaka till verksamheten.

Resultatet visade dock att föreningarna tycker att det är bra att ha riktlinjer att utgå ifrån när det gäller hur de ska lägga upp sin verksamhet. De riktlinjer som är framtagna för certifieringen ses som en bra utgångspunkt för detta, både av de föreningar som är certifierade och de som inte är det. Det kommer därför att utarbetas nya riktlinjer som gäller för alla våra utvecklingsstadier i enlighet med nya Simlinjen. Därmed läggs certifieringen i sin nuvarande form ner.

Frågor
Om ni har frågor kring ovanstående, så kontakta gärna vår simkunnighetsansvariga: Christina Sandin, This is a mailto link alt. 010-476 53 04

Simlinje-Logo_300w

Uppdaterad: 2014-08-19 14:24