Foto: Jakob Birgersson

Om sporten

Volleyboll är ett lagspel, där lagen skiljs åt av ett nät. Spelet går ut att slå ner bollen på motståndarens planhalva. Det lag som lyckas med det vinner bollen. Spelets sätts igång genom att det lag som vann den senaste bollen servar. Lagen har sedan tre slag på sig för att slå bollen över nätet. Volleyboll spelas med händerna, men man får bollen ta bollen med alla delar av kroppen.

Planen

Volleyboll, ungdomens Grand Prix

Spelplanen är uppdelad i två planhalvor, var och en 9x9 meter. Lagen skiljs åt av ett nät.

Regler i korthet

Varje lag består av två till sex spelare, beroende på spelform. Nätets höjd är 2,43 m för herrar, 2,24 för damer. Ungdomar spelar på 2,00-2,35 m, beroende på ålder. Bollen skall slås med ett kort tillslag. De vanligaste slagen är:

Serve: tillslag bakom baslinjen för att sätta igång spelet

Bagger: för servemottagning och räddning av bollen

Pass: för att förbereda anfall

Smash: för att slå ner bollen på motståndarens planhalva

Block: för att hindra smashen att gå över nätet

Det lag som vinner bollen erhåller rätten att serva. Om serverätten går över roterar laget som vann bollen och spelaren som står på tur går för att serva.

Endast framlinjespelarna blockerar bollen och anfaller i anfallsområdet, inom 3 meter från nät. Det lag som först vinner 25 poäng vinner setet. En match spelas tills ett lag vunnit tre set. Skiljeset vid ställningen 2-2 spelas till 15 i skiljeset. Man måste vinna med två bollar.

Uppdaterad: 2016-06-07 17:14

bu_ramlinje-1