Särskilda bestämmelser 2010

Vid Svenska Cupen gäller SVBF:s Tävlingsbestämmelser, volleyboll, med följande tillägg.

Observera att nedan matris inte följs fullt ut under 2010.

Fas Lag matchtyp matchdag/ar arrangör vidare/vinnare datum domare beskrivning
1/32-final 64 enkelmatch veckodag lägre seedade tänkt hemmalag vinnaren går till nästa omgång senast sista mars lokala lägst distriktsdomare
1/16-final 32 enkelmatch veckodag lägre seedade tänkt hemmalag vinnaren går till nästa omgång senast sista april lokala lägst distriktsdomare Elitserielag eventuellt in i turneringen
1/8-final 16 enkelmatch helgdag lägre seedade tänkt hemmalag vinnaren går till nästa omgång senast sista sept. regionala lägst förbundsdomare 16 lag tar sig till höstens spel. Här spelas den sista enkelomgången och de kan bli lite längre resor för det bättre seedade lagen.
Big8 8* enkelmatch helgdag Ansökan om arrangemanget senast 15 maj ettan+tvåan i gruppen går till final four Helgen innan elitserien startar Elitdiomarfortbildning "Kick off" Big8 är ett gruppspel där alla möter alla dvs tre matcher för alla lag. Ettan och tvåan går vidare och det blir flera tuffa matcher för de kvalificerade lagen. Arrangören tar fram boende/mat paket och SVBF samordnar domarfortbildning.
Final four 4 semi+final lör+sön Kontrakterad arrangör   SC-helgen 20-21 november i Uppsala SVBF/Arrangör Final 4 är Svenska Cupens stora höjdpunk. Det blir semifinaler på lördagen och finalspel på söndag. Arrangören är kontrakterad gärna för flera år. Skall verka för en mycket hög nivå i klass med Grand Prix.
* Högst seeade laget från Norrland (region Nordsvenska och Mittsvenska) är alltid seedade som sämst 8.
Det betyder att dessa två regioner har en egen stege för att kvaificera sig för Big8.
Det gör att inga lag skall behöva resa riktigt långt och att Norrland kan vara mer flexiblem under våren med sin stege.
Den omgång som är markerad i rosa kommer att utgå om det är färre lag än 32 eller om spelschemat går att organiseras utan att denna behöver spelas.

Domartillsättning: Under vårens spel skall hemmalag tillsätta andredomare medan distriktsdomare dömar matchen och får ersättning av hemmalagen motsvarande division 2. Skulle hemmalaget inte lyckas få fram en andredomare kontaktas This is a mailto link senast 7 dagar innan match.

Under höstens spel och vid finalspelet tillsätter SVBF domare motsvarande division 1. (både huvud och andredomare)

Licenskrav:
Alla spelare måste vara licensierade med normal licens eller med Turneringslicens som kostar 50 kr och berättigar till spel i Svenska Cupen samt i alla övriga, av SVBF, sanktionerade turneringar under året, t.ex. Veteran-SM.

Resultatrapportering: Allt kommer ske via Cupassist.

Representationsbestämmelser: Spelare med någon form av licens får endast spela i Svenska Cupen för den förening där man licensierat sig. Även turneringslicenser kommer att finnas i föreningens spelklarlista.

Mellan vårens och höstens spel kan alla spelare göra en övergång till annan förening och representera även denna förening i Svenska Cupen. För spelare med Turneringslicens gäller för vidare spel i Svenska Cupen för en ny förening att man måste registrera och genomföra en normal spelarövergång inför höstens spel och licensiera sig med normal licens för denna valfria förening och representera denna i fortsatt spel i Svenska Cupen.

Turneringslicensen är bunden till viss förening endast när det gäller Svenska Cupen. T.ex kan ett antal veteran lösa turneringslicens för Falköpings VK och spela för dem i Svenska Cupen men i ett senare skede delta i Veteran-SM för Floby VK och i Volley-festivalen som Guldpojkarna -82.

Varje förening får anmäla hur många lag som helst till Svenska Cupen, dessa benämns då A-, B-, C-, D- och så vidare. Föreningens licensierade spelare får fördelas fritt mellan föreningens lag. En spelare får dock endast spela i ett lag under samma omgång i Svenska Cupen. Till nästa omgång får föreningen fritt disponera om sina spelare mellan de lag som är kvar i turneringen.
Detta innebär att en förening kan matcha sitt U21-lag komplett i första omgången även om det skulle vara två spelare från A-laget med i U21. Skulle U21-laget åka ut så kan aktuella spelare återgå till A-laget om det gått vidare. På samma sätt har föreningens lag rätt att "förstärka" med spelare som endast har Turneringslicens under fortsättningen av turneringen.

Uppdaterad: 29 JAN 2011 10:29 Skribent: Paul Engström

Svenska Volleybollförbundet