Hoppa till sidans innehåll

Grenarna på VM


I VM tävlar de svenska skyttarna i de fyra grenar som finns; gevär, lerduvor, pistol och viltmål. Här är en närmare presentation av de olika programmen inom respektive gren.

 

GEVÄR
Gevärsskyttet skjuts både nationellt i de nordiska länderna och som en internationell gren med OS-status. Gemensamt för båda är att man skjuter i tre olika ställningar; liggande, knästående och stående.

GEVÄR 10 METER
Detta är en inomhusgren där skytten befinner sig i en särskilt skjuthall och skjuter mot en 10-ringad tavla. Avståndet är 10 meter och en match omfattar 60 skott för herrar och herrjuniorer samt 40 skott för damer och damjuniorer. Finalen skjuts skott för skott med totalt 10 skott och tolkas med decimaler. 

GEVÄR 50 METER
Detta är en utomhusgren där skytten befinner sig i en särskilt skjuthall och skjuter på en skjutvall där en 10-ringad tavla står. Avståndet är 50 meter och en match omfattar antingen 60 skott liggande eller en kombination av de tre ställningarna; liggande, stående och knästående. Herrar skjuter 40 skott i varje ställning medan damer skjuter 20 skott i varje ställning. Finalen skjuts skott för skott med totalt 10 skott i de grenar som har final i programmet. Geväret kallas frigevär för herrar och sportgevär för damer, men har samma kaliber om 5,6 mm eller .22 long.

 

GEVÄR 300 METER
Liksom gevär 50 meter är det här en utomhusgren som skjuts från en särskild skjuthall. Målet som är en 10-ringad tavla står på 300 meter och de gevär som används kallas frigevär eller standardgevär och har en kaliber på 6-8 mm. En match omfattar 60 skott liggande, eller en kombination av de tre ställningarna där herrar kan skjuta 40 eller 20 skott i varje ställning medan damerna skjuter 20 skott i varje ställning. 

 

LERDUVOR

Lerduveskytte är till sin karaktär lik en bollsport där det handlar om att i en koordinerad kroppsrörelse, en sving, få hagelgeväret att ”söka upp” det rörliga målet, det vill säga lerduvan. Skytte ropar själv fram duvan som beroende på gren slungas ut från kastmaskiner med olika hastighet och olika vinklar.

 

SKEET
En skeetbana har åtta stationer som är placerade i en halvcirkel med den åttonde och sista stationen i mitten. Den första stationen är bredvid den ena kastaren i det så kallade ”tornet”. Därefter går stationerna i en halvcirkel, vid sjunde stationen finns den andra kastmaskinen i den så kallade ”lådan” (se illustration). Duvorna kastas omväxlande som enkelduvor och dubbléer – det vill säga att två duvor kastas samtidigt. Endast ett skott får avlossas mot varje duva och för att skottet ska räknas som träff måste minst en synlig bit avskiljas från lerduvan. En hel tävling omfattar 125 duvor + final 25 duvor för herrar och 75 duvor + final 25 duvor för damer.

 

TRAP
En trapbana har fem stationer som är placerade 15 meter bakom de 15 kastmaskinerna. Maskinerna är placerade i en rak linje och arrangerade i grupper om tre. Duvorna kastas ut i varierande höjd, sidvinkel och hastighet. En hel tävling omfattar 125 duvor + 25 finalduvor för herrar och för damer 75 + 25 lerduvor.

 

DUBBEL TRAP
Det som skiljer dubbel trap från trap är att endast den mittersta maskingruppen används och att det alltid kastas två duvor i en bestämd bana. Den här grenen skjuts endast av herrar och en hel tävling består av 150 lerduvor + en final om 50 duvor.

 

PISTOL

Pistolskyttet har många olika tävlingsformer att välja mellan, allt från fripistol med lång tävlingstid till snabbpistol med extremt kort tid. Samtliga tävlingar omfattar 60 skott för herrar förutom i luftpistol där damer och damjuniorer skjuter 40 skott.

 

LUFTPISTOL 10 METER

I luftpistol skjuter skyttarna mot en tioringad tavla som står på tio meter framför skytten. Damerna skjuter 40 skott under en tid av 1 timme och 15 minuter medan herrarna skjuter 60 skott under en tid av 1 timme och 45 minuter. Fnalen skjuts med tio skott, skott för skott, och tolkas med decimaler.

 

FRPISTOL 50 METER
Fripistol är en utomhusgren mot en 10-ringad precisionstavla med en pistol som laddas med ett skott i taget. Kalibern är 5,6mm som också kallas .22 long. Programmet består av 60 skott i stående ställning under en tid av 105 minuter. Klasserna är Herr och herrjunior, damer tillåts att delta i herrklass i Svenska Mästerskap eftersom de inte har en egen klass. När tävlingstiden har påbörjats får skytten skjuta fritt antal provskott till dess att matchen är påbörjad.

 

SNABBPISTOL 25 METER
Även snabbpistol är en utomhusgren med pistol i kaliber 5,6 mm. Här skjuter man från 25 meter mot en 5-ringad snabbpistoltavla där ett skott per tavla i varje femskottsserie räknas. Tävlingen omfattar två omgångar på vardera 30 skott uppdelat på sex serier där två serier skjuts på 8 sekunder, två på 6 sekunder och två serier på 4 sekunder. Totalt skjuts 60 skott + 10 provskott under en snabbpistolmatch.

 

SPORT- OCH GROVPISTOL 25 METER
Båda grenarna är utomhusgrenar med pistol eller revolver i kaliber 5,6 mm för sportpistol och 7,62 – 9,65 mm för grovpistol. Tävlingen består av 30 skott mot en precisionstavla och 30 skott mot en snabbpistoltavla. Sportpistolen är avsedd för damer och grovpistolen för herrar men bägge skjuter totalt 60 skott och i snabbmomentet är tiden 3 sekunder per skott.

 

STANDARDPISTOL 25 METER
Standardpistol är en utomhusgren med pistol i kaliber 5,6 mm och tävlingen består av tre omgångar mot en 10-ringad precisionstavla. Varje omgång består av fyra serier om fem skott och tiderna per serie är 150, 20 och 10 sekunder. Totalt omfattar matchen 60 skott + 5 provskott.

 

VILTMÅL

I viltmål skjuter man mot rörliga mål på olika avstånd och olika visningstider. Målet kan röra sig både från höger och vänster i en bana. Inom grenarna running target och viltmål 50 meter förekommer både långsamma och snabba lopp. Då visas målet i 5 sekunder för de långsamma loppen och 2,5 sekunder för de snabba loppen. I tävlingen regelbundna lopp skjuts 30 skott mot långsamma och 30 skott mot snabba lopp. I tävlingen blandade lopp skjuts 40 skott som består av lika antal långsamma och snabba lopp, men skytten vet inte när ett långsamt respektive snabbt lopp kommer. Damerna skjuter även 40 skott i den regelbundna tävlingen.

 

RUNNING TARGET 10 METER

Inom grenen running target 10 meter förekommer både långsamma och snabba lopp. Då visas målet i 5 sekunder för de långsamma loppen och 2,5 sekunder för de snabba loppen. I tävlingen regelbundna lopp skjuts 30 skott mot långsamma och 30 skott mot snabba lopp. I tävlingen blandade lopp skjuts 40 skott som består av lika antal långsamma och snabba lopp, men skytten vet inte när ett långsamt respektive snabbt lopp kommer. Damerna skjuter även 40 skott i den regelbundna tävlingen.

VILTMÅL 50 METER
Målet är en 10-ringad rörlig vildsvinsfigur i naturlig storlek på en målbana som är tio meter. Avståndet till målet är 50 meter och liksom i 10-metersgrenen är det antingen regelbundna eller blandade lopp. Geväret ska vara av kaliber 5,6 mm, även kallad .22 long och skytten får använda kikarsikte med varierande förstoringsgrad.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:05 Skribent: Jessica Linnman

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...

Se all info