Hoppa till sidans innehåll

Riktlinjer och rekommendationer angående Coronaviruset

15 MAR 2020 14:18
Föreningarna informerar sig bäst och planerar sin verksamhet i linje med folkhälsomyndigheten och RF:s beslut, rekommendationer och riktlinjer angående Covid-19.
  • Uppdaterad: 08 JUL 2021 10:22

Ingen har undvikit allvaret i situationen och alla behöver på bästa sätt bidra för att minska risken för spridning. Vi skall inte fatta panikartade eller stressande beslut, istället behöver vi hålla oss väl informerade av de instruktioner och förutsättningar som myndigheter ger, och utifrån det fatta övervägda och kloka beslut.

Uppdaterad 2021-06-29

Lättnader för idrotten från den 1 juli, detta gäller: Läs mer här >>>

  • För inomhusarrangemang tillåts 50 deltagare. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 300 deltagare tillåtas.
  • För utomhusarrangemang får maximalt 600 deltagare tillåtas om deltagarna inte anvisas en sittplats, respektive upp till 3 000 personer med anvisad sittplats.
  • Om arrangemanget har sektioner med möjlighet att deltagare från olika sektioner inte kommer i kontakt med varandra och kan hålla smittsäkert avstånd gäller deltagartaket för varje sektion.
  • För motionslopp och liknande tävlingar gäller 900 deltagare i start- och målområde.

Vid idrottstävlingar på en tydligt avgränsad arena räknas enbart åskådarna in i begreppet deltagare. För idrottstävlingar som genomförs utanför en tydligt avgränsad arena räknas utövarna men inte åskådare (och övriga deltagare utanför start-, tävlings- och målområdet) som deltagare, förutsatt att de inte samlas på en läktare eller motsvarande.

Allmänna råd och rekommendationer om avstånd med mera ska fortfarande tas i hänsyn.

Här finns förtydligande kring de olika punkterna, de specifika anpassningar för idrott >>>

Här hittar du info om träning för alla på ett smittsäkert sätt

Här hittar du allmän information om Covid-19 och specifik information för idrottsrörelsen.

Riksdagen har beslutat om den så kallade pandemilagen som gäller från den 10 januari. I anslutning till lagen har regeringen beslutat om en förordning och Folkhälsomyndigheten om föreskrifter och allmänna råd, som förtydligar hur lagen ska efterföljas.

Här hittar du info om vad pandemilagen innebär för idrotten

Här hittar du info om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd

Här hittar du vanliga frågor och svar om Covid-19 och idrotten.

Öppet brev till Amanda Lind, Mikael Damberg och Lena Hallengren

"Vi sprider inte smitta i skogen, på havet eller vägen"

Svenska Triathlonförbundet har tillsammans med Riksidrottsförbundet och övriga förbund inom idrotter som verkar på väg, skog och vatten har idag 7/5 gjort en gemensam skrivelse till Idrottsminister Amanda Lind, Inrikesminister Mikael Damberg samt Socialminister Lena Hallengren.

Läs hela brevet här >>>

Digitala årsmöten 2021
Årsmötet är er förenings viktigaste möte, men i och med Covid-19 kan det vara svårt att genomföra årsmötet fysiskt. Den första frågan ni behöver ställa er är om ni får arrangera ett digitalt årsmöte. Svaret på den frågan hittar ni i era fastställda stadgar. Riksidrottsförbundet (RF) menar att det i detta mandat också finns ett utrymme att bestämma formen för årsmötet och att styrelsen har möjlighet att besluta att årsmötet får genomföras digitalt. Om inte något annat anges i föreningens stadgar är det styrelsen som bestämmer tid och plats för årsmötet.

I FHM:s nationella allämna råd och rekommedantioner som träde i kraft den 14 december 2020 och som gäller till och med den 30 juni 2021, rekommenderas det att bland annat årsmöten om så är möjligt ska hållas digitala. Läs mer här.

RF och SISU Idrottsutbildarna har tagit fram vägledning för föreningar som önskar genomföra digitalt årsmöte. De har tagit fram stödmaterial och råd kring vilken digital plattform är att föredra beroende på förening/närvaro på årsmöte.

Här hittar du mer info och hjälp till att ett digitalt årsmöte

Kontakta ert RF-SISU distrikt för stöd, råd och ev. utbildning för att kunna genomföra digitalt årsmöte.
Här hittar ni er rätta kontaktperson. 

I RF:s information rekommenderas föreningar att höra av sig till respektive specialidrottsförbund i enskilda frågor som att exempelvis arrangera sammankomster. STF har ingen egen specialistkunskap i den medicinska frågan utan följer de lagar, riktlinjer och rekommendationer som regering, myndigheter och RF ger.

STF:s övergripande fokus är precis som Riksidrottsförbundets att i det här läget bidra till att minska smittspridningen av coronaviruset, och vi uppmanar alla föreningar att göra detsamma.

Föreningar är självklart välkomna att som alltid kontakta kansliet för diskussion.

Tag hand om er och varandra!

Bästa idrottshälsningar

Förbundsstyrelsen

E.u. Ola Silvdahl

Generalsekreterare

Skribent: STF Kansli
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

 

 


Playitas



 

   

 

 


 




 

     



Medlem i






 





 

 

Postadress:
Svenska Triathlonförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Besöksadress:
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266186
E-post: info@svensktriathlon...

Se all info